Mataró: Crònica del ple de juliol del 2008

El 3 de juliol de 2008 es va celebrar un Ple Municipal ordinari de l'Ajuntament de Mataró. En fem resumim breument els posicionaments defensats per […]


El 3 de juliol de 2008 es va celebrar un Ple Municipal ordinari de l'Ajuntament de Mataró. En fem resumim breument els posicionaments defensats per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) en els temes més rellevants.

Rebuig de la Directiva europea d'allargament del temps de treball

La proposta inicial de la CUP va ser consensuada amb el PSC i, finalment, es va aprovar el rebuig a la Directiva europea que preveu l'allargament de la setmana laboral de 40 a 60 o 65 hores i el suport a les mobilitzacions sindicals i dels moviments socials a favor d'una Europa dels drets socials.

Pacte sobre polítiques d'immigració i integració per al mandat 2008-2011

Els representants de la CUP no van poder assistir a la darrera reunió de la comissió del pacte, fet que va aprofitar el PP per introduir una esmena que feia referència a l'Ampliació de la formació d'adults immigrants, amb especial atenció a la formació en castellà. La CUP va demanar que s'hi incorporés el català o bé que se suprimís l'esmena colada a última hora pel PP. Gràcies a l'exigència de la CUP l'aprovació del Pla ha quedat damunt de la taula fins que no s'hi introdueixi la referència a la llengua catalana com a llengua de formació i d'arrelament de la immigració.

 Posició de la CUP al Ple Municipal del 3 juliol de 2008 29.95 Kb

Crítica a les operacions de crèdit de PUMSA i de la modificació del contracte programa amb el Tecnocampus

El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria va criticar que siguin les entitats financeres les qui acabin marcant la pauta de les actuacions del govern.

Increment d'un 30 % dels preus públics de Cultura

La CUP es va abstenir en l'aprovació de l'increment dels preus públics dels serveis oferts des de l'Institut Municipal d'Acció Cultural, adduint que, en comptes d'esperar 7 anys, els augments haurien de ser progressius i no una "clatellada".

Adjudicació de Mataró Bus a CETESA

El regidor de mobilitat va presentar les millores promeses per l'empresa CETESA, a la qual s'ha concedit l'explotació del servei de Mataró Bus per als propers 4 anys. Va dir que passaríem de 6 a 9 línies, de 22 autobusos a 30, que s'ampliarien horaris, freqüències i recorreguts amb previsió d'arribar als polígons (reivindicació històrica de la CUP). El regidor de la CUP va votar en contra explicant que, malgrat que hi ha millores puntuals, no és la proposta agosarada que necessita la ciutat per fer del transport col·lectiu una alternativa real al transport privat. D'altra banda va qüestionar, novament, el fet que es tracti d'una privatització d'un servei que segons la CUP funcionaria millor si la gestió fos pública i estigués en consonància amb la resta del territori de l'àrea metropolitana.

Illa de Can Fàbregas

El Ple va tornar a aprovar el Pla de Millora Urbana de l'àmbit de l'illa de can Fàbregas i de Caralt per permetre la deconstrucció i el trasllat de la fàbrica i la instal·lació de El Corte Inglés. La CUP va votar en contra i va anunciar, altre cop, la presentació d'un tercer recurs judicial (veure annex 1). En aquest punt també va intervenir una representant de la Plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt, que va llegir un text denunciant la il·legalitat del procediment aprovat.

 Posició de la CUP sobre Can Fàbregas i de Caralt al Ple Municipal del 3 de juliol de 2008 

Pla per a la celebració de grans esdeveniments musicals a l'aire lliure

La CUP es va abstenir en l'aprovació dels dos plans que regularan la celebració de grans esdeveniments a l'aire lliure perquè no són a l'abast de les entitats sense afany de lucre o de les empreses petites de la nostra ciutat.

Resolució per la coordinació urbanística i territorial

El govern va assumir una de les reivindicacions estrelles de la CUP: la planificació supramunicipal. La proposta va tenir el consens de tots els grups, però la CUP va remarcar que considerava que en molts aspectes ja fem tard i va reclamar un consens que no només estigui restringit a les institucions sinó que estigui obert al diàleg i a la participació de les entitats socials i del territori (com ara la pagesia).

Retirada de la bandera espanyola

Els grups espanyolistes, PSC i PP, van sumar els seus vots contraris per impedir que prosperés la proposta de la CUP , a la qual s'havia sumat Esquerra, per demanar la retirada permanent de la bandera espanyola. Cal destacar l'ambigüitat de la postura de CiU i ICV-EUiA, que van abstenir-se però que en els seus discursos van defensar la permanència de l'espanyola. Durant la discussió d'aquest punt, diversos membres de Maulets van desplegar banderes estelades a la sala de plens.

Memòria històrica de la Batalla de l'Ebre

La proposta de la CUP de retre homenatge als soldats i lluitadors morts a la Batalla de l'Ebre, amb motiu del 70è Aniversari d'aquests fets, va ser aprovada per unanimitat amb la incorporació de diverses esmenes del PSC. En aquest punt va destacar la demagògia del Sr. Mojedano (PP), que va acusar la CUP d'instrumentalització sectària de la història i va dir que "calia mirar cap endavant i no cap enrere"; però, contradictòriament, el PP va acabar votant-hi a favor. Finalment, davant de possibles omissions, caldrà vetllar pel compliment dels acords: celebració d'un acte de recordatori a Mataró i dedicatòria d'un carrer encarregat a la Comissió del Nomenclàtor.

Contaminació acústica a la platja

La CUP va formular una pregunta per demanar explicacions pel soroll que genera el nou sistema de megafonia instal·lat a les platges de Mataró i que no només molesta els banyistes sinó que també altera els veïns dels edificis més propers a mar. El govern es va tancar en banda tot justificant l'ús de la megafonia i al·legant que no tenia constància que molestés a ningú. El regidor de la CUP, però, va contestar que només es feia ressò de les queixes del veïnat i va demanar que comprovessin el grau de contaminació que generen i que procuressin trobar una alternativa que permetés tenir els banyistes informats i el barri de l'Havana lliure sorolls molestos.

Matriculació als Casals d'Estiu

El mateix senyor alcalde, tot responent una pregunta de la CUP , va reconèixer que era una vergonya que la gent hagués hagut de fer cua des de les 3 de la matinada per matricular els les nenes i els nens als Casals d'Estiu i que això no s'hauria de repetir tenint en compte els recursos tecnològics de què es disposa avui dia.

7 de juliol de 2008