L’ús de les pistoles tàser és una vulneració dels Drets Humans

S’han ignorat reiteradament les recomanacions d’organitzacions, metges i pèrits i no s’ha complert amb les conclusions de mínims aprovades pel grup de treball del parlament


El passat 25 de juny, el Director General de la Policia de Catalunya, el senyor Andreu Martínez, va anunciar el desplegament i implementació de les pistoles elèctriques com a arma d’ús policial al cos dels Mossos d’Esquadra que ja s’han començat a emprar a ciutats com Girona, Figueres i Blanes. A dia d’avui i després d’analitzar la informació sobre l’utilització de les pistoles elèctriques i les conclusions del propi Parlament de Catalunya, la CUP Crida Constituent considera que les normes d’ús no recullen les garanties de compliment dels drets humans que recomanen els estàndards internacionals. 

Les pistoles Taser són armes paralitzants que descarreguen electricitat sobre la persona per a immobilitzar-la momentàniament. Des de l’any 2000 s’està generalitzant el seu ús als cossos policials de molts països, tant de la policia d’ordre públic com dels funcionaris encarregats de la custòdia de persones privades de llibertat així com per efectius militars. Malgrat que se les cataloga com a armes no letals, Amnistia Internacional recull en el seu informe de l’any 2007 la mort de 700 persones als Estats Units, de juny del 2001 a juny del 2007, i de 15 persones al Canadà, entre mitjans del 2003 i juny del 2007, després d’haver rebut descàrregues d’aquestes armes.

Suposen una clara vulneració dels drets humans i suposen un risc per la salut i per la vida

Les organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat sistemàticament la vulneració dels drets fonamentals que suposa l’ús d’aquest tipus de pistoles ja que són un risc per la salut i per la vida. Metges i pèrits que han comparegut al Parlament de Catalunya i al grup de treball constituït a petició de la CUP-CC, han exposat repetidament que poden causar la mort per descàrrega en nombrosos col·lectius de risc.

Per tant, constatem que:

  1. Les pistoles de conducció elèctrica són armes letals i mai s’hauria d’haver permès la seva utilització. 
  2. La utilització de les armes de foc és molt residual i no se substituirà l’arma de foc per la tàser. 
  3. Per un agent és molt més fàcil fer servir la tàser que procedir a la contenció mecànica seguint els protocols establerts. 
  4. El parlament d’Anglaterra ha elaborat un informe expressant la seva preocupació davant de la constant vulneració del protocol per part d’agents que fan servir les tàser en comptes dels procediments de contenció mecànica de forma indiscriminada. 
  5. El desplegament de les pistoles no respon a cap criteri de necessitat ni proporcionalitat.
  6. Les tàser no es poden fer servir contra persones amb cardiopaties, malalties de salut mental, dones embarassades, menors, ni contra persones que es trobin sota els efectes de substàncies estupefaents.  

Des de les organitzacions de defensa dels drets humans s’ha demanat en reiterades ocasions que les normes que regulen l’ús de les pistoles elèctriques cal que siguin públiques, ja que aquesta informació és fonamental per detectar una mala praxis policial. 

Davant d’aquests fets, la CUP-CC considera que és inadmissible que el conseller d’Interior, Miquel Buch, ignori totes les recomanacions que han fet organismes, metges i pèrits i que segueixi la implementació de les pistoles tàser, que es farà efectiva a tot Catalunya a partir del 15 de setembre de 2018. 

2 de juliol de 2018