Es presenta un manifest nacional de suport a la CUP – Alternativa d’Esquerres

Avui s’ha fet públic, a Girona, un manifest nacional de suport a la candidatura de la CUP – Alternativa d’Esquerres al Parlament de Catalunya, que […]


Avui s’ha fet públic, a Girona, un manifest nacional de suport a la candidatura de la CUP – Alternativa d’Esquerres al Parlament de Catalunya, que té com a signants més de cent persones d’arreu dels Països Catalans, reconegudes en diferents sectors socials i laborals. A la presentació del document, que té per títol “Per una alternativa independentista i d’esquerres als Països Catalans: és l’hora de la Candidatura d’Unitat Popular – Alternativa d’Esquerres”, hi han participat l’escriptor i periodista nordcatalà Aleix Renyé com a presentant del grup de persones que han signat el manifest, així com també els candidats de la formació per Girona Lluc Salellas i Natàlia Sànchez.

Entre el grup de signants destaquen persones del món acadèmic, com l’arqueòleg Eudald Carbonell, l’historiador valencià Pau Viciano, el catedràtic d’Història de l’Educació de la UAB Pere Solà, els historiadors Xavi Díez i Jordi Bilbeny o la politòloga Gemma Ubasart. De l’àmbit músical hi són el cantautor valencià Feliu Ventura i el vocalista d’Obrint Pas Xavi Sarrià, com també el component del grup Gossos Oriol Farré. També destaquen els periodistes Àlex Romaguera, Anna Ayala, Maria Favà, Xavier Muntanyà o Marc Almodóvar. En el camp polític hi són l’exalcalde d’Arbúcies Jaume Soler o l’exdiputat al Parlament Fidel Lora, entre d’altres.

Del món de l’activisme social destaquen noms com el del portaveu del FAGC Eugeni Rodríguez, l’expresidenta de la FAVB Eva Fernàndez o l’activista Gabriela Serra, així com militants històrics de l’independentisme com Carles Sastre, Eva Serra o Aleix Renyé, entre d’altres. També hi consten persones reconegudes del món de la pagesia com Bep Cabré, d’Unió de Pagesos, Pep Riera o Gerard Batalla, de Som lo que Sembrem. El manifest també destaca per la presència de persones d’arreu dels Països Catalans com el mateix Aleix Renyé o la directora de l’escola Arrels Elena Gual, de la Catalunya Nord; així com el portaveu de Joves per Mallorca, Joan Mateu, o Neus Ferrer, membre d’Illencs pel Català, entre d’altres.

La iniciativa també ha rebut adhesions en l’àmbit internacional, com és el cas dels representants de l’esquerra abertzale Txelui Moreno o Pernando Barrena, així com Domergue Sumien, d’Iniciativa per Occitània, o l’aranès Miquèu Segalàs de l’organització política occitana Libertat!. Així, tots aquests noms se sumen als de l’altres persones reconegudes que ja han mostrat el seu suport a la CUP – Alternativa d’Esquerres i que formen part de la llista electoral per Barcelona, com ara Oleguer Presas, August Gil Matamala, Blanca Serra, Roser Veciana, Francesc Lucchetti, Lluís Cabrera, Francesc Ribera ‘Titot’, Cesk Freixas i Carles Belda o Julià de Jòdar, entre molts d’altres.

El text defensa la necessitat que la “crisi de model nacional, econòmic i de representació” que es viu avui als Països Catalans “doni lloc a un canvi de cicle  marcat per la independència nacional, la justícia social i la democràcia plena”. Per això, continua, cal una candidatura “que presenti un projecte polític, social i econòmic alternatiu”, que defensi el marc nacional dels Països Catalans en la definició urgent d’un procés democràtic per a l’assoliment de la independència, i que sigui “capaç d’aglutinar esforços cap a la creació d’un pol popular i d’esquerres que esdevingui una veu nítida i clara en defensa d’un model de país socialment compromès”.

El manifest també considera imprescindible que aquesta candidatura basi l’acció institucional “en el compromís ètic, la transparència i l’honestedat” i faci d’altaveu “de tots aquells moviments populars que dia a dia treballen a les viles i ciutats catalanes”, per tal de fer aflorar “totes les problemàtiques i demandes ciutadanes que durant tots aquests anys han quedat arraconades del debat polític”. Finalment, el text conclou que qui pot complir aquestes funcions i satisfer aquestes expectatives és la candidatura impulsada per la CUP.

6 de novembre de 2012