Els pressupostos de 2012 serviran per a pagar la ‘comptabilitat creativa’ de l’anterior govern i la voracitat dels bancs

La setmana passada, el govern de CiU va donar a conèixer als grups municipals de l’oposició una primera proposta de pressupostos per al 2012, marcada […]


La setmana passada, el govern de CiU va donar a conèixer als grups municipals de l’oposició una primera proposta de pressupostos per al 2012, marcada per les retallades. L’Ajuntament de Vilanova haurà de fer front enguany a 7,8 milions de càrrega financera (retorn de préstecs -5,5 milions- i pagament d’interessos -2,4 milions d’euros). Malgrat les retallades proposades pel govern, la forta dependència dels bancs i la seva negativa a renegociar convertirà 2012 en un pressupost sense iniciativa política.


Davant de la proposta de pressupostos, la CUP vol fer públiques les següents consideracions prèvies abans d’iniciar el procés de negociacions:

La nefasta gestió financera de l’anterior govern (PSC-ICV-ERC), adepte de les bondats del creixement sense límits i la construcció, ens ha abocat directament a una situació de fallida tècnica de la institució municipal com a motor polític, democràtic i econòmic de la ciutat. L’enorme deute, sumat a les retallades de Generalitat i l’Estat i a la baixada d’ingressos per taxes i impostos, obliga a un pressupost de retallades, sense marge ni per a inversions ni per a iniciatives polítiques basades en partides pressupostàries.

El sistema de govern dels bancs sobre les institucions que s’ha anat instaurant els darrers anys amb més claredat que mai ha consistit bàsicament a passar el deute privat dels mateixos (origen de la crisi) a deute públic (mitjançant gegants injeccions de diner públic), sense que aquestes injeccions multimilionàries hagin servit ni tan sols perquè els bancs i caixes accedeixin a renegociar el deute municipal en el sentit d’allargar els anys de retorn i així alleugerir la pressió immediata. Cal que la ciutadania sàpiga qui està enfonsant el país a la misèria.
Sense iniciativa política i inversió pública, és evident que costarà molt més la recuperació econòmica. Així han decidit els bancs i caixes, i el govern de l’Estat (PSOE), que sigui: abans salvar els seus dividends milionaris que col•laborar en la recuperació econòmica.

L’espoli fiscal a què ens sotmet Espanya es fa més dolorós i evident que mai, més quan l’Estat prohibeix un major endeutament de l’Ajuntament (fixa el límit en el 75% del pressupost i Vilanova es troba en el 88%), no ofereix ajuda ni crèdit i quan l’ofereix és més que abusiu (crèdit ICO al 6%, sense carència a retornar en tres anys, del qual enguany ja paguem 1 milió, malgrat haver-lo rebut el novembre passat), i a sobre ens obliga a retornar-li al voltant de 400.000 euros l’any per un error de càlcul de l’Estat, entestat com estava a negar la crisi.
La proposta del govern municipal de CiU respecta algunes de les principals línies roges que la CUP havia marcat tant al principi del mandat com en els posteriors documents de la formació: blindar el pressupost de serveis socials, educació i sanitat, i no repercutir la crisi en els treballadors públics, principal actiu d’un Ajuntament sense pressupost per a fer política ni inversió.

El govern municipal ha engegat, també, altres propostes respecte al pressupost contingudes en el document “Proposta política de la CUP contra la crisi”, tals com l’eliminació dels locals de lloguer de l’Ajuntament (fins a 300.000 euros) i altres adreçades a reduir despeses no imprescindibles per a la CUP.

– Malgrat tot, la present proposta no contempla la principal condició de la CUP per a negociar els pressupostos, que és l’inici, començant pels treballs preliminars de menor despesa, de la revisió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.

– Dites totes les consideracions prèvies, la CUP espera que en la propera o properes reunions els representants de l’anterior govern aportin propostes i mesures al pressupost per redreçar l’actual situació financera i de col·lapse que viu la institució, essent ells els principals responsables, voluntaris o involuntaris, de la situació financera que ens aboca a un pressupost de recessió.

La CUP sotmetrà les consideracions i la negociació dels pressupostos a una nova Trobada Oberta que tindrà lloc el dissabte 4 de febrer, a les 18h a l’Ateneu Vilanoví, una setmana abans del Ple d’aprovació de Pressupostos, previst per al dilluns 13 de febrer.
20 de gener de 2012