Puigdemont gira l’esquena als regidors de la CUP en la polèmica de la visita del Príncep d’Espanya a Girona

 L’alcalde de Girona, així com la resta de grups municipals excepte ICV-EUiA, es nega a donar suport als regidors de la CUP a qui van […]


 L’alcalde de Girona, així com la resta de grups municipals excepte ICV-EUiA, es nega a donar suport als regidors de la CUP a qui van prohibir l’accés a l’acte presidit per Felip de Borbó tot i haver-hi estat convidats. Davant la negativa, la CUP presentarà una moció d’urgència per tal que el Ple es posicioni sobre els fets

L’Ajuntament passarà per alt el fet que la setmana passada s’impedís l’accés de dos regidors del consistori a un equipament municipal i se’ls retingués durant mitja hora, quan es disposaven a assistir en un acte on havien estat convidats, en què participava el príncep Felip de Borbó. En una Junta de Portaveus que el regidor de la CUP Jordi Navarro ha qualificat de ‘desagradable’, tant l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com la resta de grups municipals excepte ICV-EUiA han rebutjat la proposta de la CUP de fer públic un posicionament en què l’Ajuntament de Girona reprovi els fets i demani explicacions tant a la subdelegació del govern espanyol com a la casa reial.

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha recordat la gravetat dels fets, i ha lamentat l’actitud ‘sectària, submisa i indigna’ dels grups que s’han posicionat contra la proposta de la CUP. Per Navarro, s’ha constatat un cop més que “la lleialtat que mantenen CiU, PSC i PP envers la monarquia espanyola i l’Estat espanyol passar per davant de tot, fins i tot de la legitimitat democràtica dels regidors de l’Ajuntament de Girona o el dret a la llibertat d’expressió”. Per la seva banda, un altre dels regidors afectats, Carles Bonaventura (RCat), ha declarat que “cal que quedi clar que divendres passat dos representants electes i un centenar de ciutadans van veure com es conculcaven els seus drets, i si l’Ajuntament no hi fa res en serà còmplice”.

En aquest sentit, davant la negativa dels grups de consensuar una declaració institucional a la Junta de Portaveus,  el grup municipal de la CUP ha decidit registrar una moció d’urgència perquè el ple municipal es posicioni sobre aquesta qüestió en la sessió del dilluns que ve. En la moció la CUP també demanarà un posicionament respecte als fets produïts durant la manifestació celebrada en motiu de la visita de Felip de Borbó, en què tres persones, militants de la CUP, van ser agredides per part dels Mossos d’Esquadra. D’altra banda, Navarro ha revelat tant l’alcalde Puigdemont, com altres regidors de l’Ajuntament com Pia Bosch o Concepció Veray, entre d’altres, van presenciar la retenció dels dos regidors per part de la policia nacional espanyola i ‘van passar de llarg mirant cap una altra banda’.

Finalment, en contra del que ha passat en el cas de l’Ajuntament de Girona, avui s’ha sabut que la Mesa del Parlament de Catalunya ha decidit formular una queixa a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i a la Fundació Príncep de Girona per uns fets semblants, produïts el mateix dia. En aquest cas, va ser el diputat de Solidaritat Toni Strubell a qui, tot i haver estat convidat a l’acte i degudament acreditat, se li va prohibir l’accés a l’acte presidit per Felip de Borbó a Girona.

Concentració abans del ple

Dilluns a les 19h se celebrarà una concentració per donar suport a la moció de la CUP per reclamar que la ciutat deixi de reconèixer el títol de Príncep de Girona a Felip de Borbó. La concentració servirà, a més, per denunciar la violència policial i la vulneració del dret a la llibertat d’expressió produïts durant la visita del Príncep a Girona. La concentració té el suport de la CUP, Maulets-Arran i Reagrupament.

6 de juliol de 2012