Sí a la independència, sí a la desobediència

Les organitzacions de l’Esquerra Independentista volem manifestar-nos davant la convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació a la Comunitat Autònoma de Catalunya i l’ofensiva recentralitzadora per part de […]


Les organitzacions de l’Esquerra Independentista volem manifestar-nos davant la convocatòria del Referèndum d’Autodeterminació a la Comunitat Autònoma de Catalunya i l’ofensiva recentralitzadora per part de l’Estat espanyol als Països Catalans.

En primer lloc, denunciem les agressions que l’Estat espanyol està practicant contra les classes populars dels Països Catalans que es concreten en els atacs a la llengua i cultura catalanes, a l’educació, la sanitat, els serveis públics, i una major recentralització del poder estatal buidant de contingut les minses estructures autonòmiques.

Aquesta ofensiva, que en l’aspecte econòmic i social compta amb la col·laboració i complicitat de totes les administracions autonòmiques, es produeix en el context de la crisi capitalista i la imposició com a sortida de la dictadura del deute i l’austeritat, en el que ha estat una operació de transferència de riquesa col·lectiva a mans del capital i de segrest de la democràcia i sobirania dels pobles.

En l’aspecte nacional, el procés recentralitzador pretén l’anorreament nacional dels Països Catalans i s’inscriu en el context d’un intent de tancar el conflicte nacional mitjançant una reestructuració de l’estat que liquidi les autonomies del País Valencià i les Illes i permeti reconduir el procés al Principat cap a un nou acord de subordinació a Espanya.

La resposta popular a aquesta ofensiva recentralitzadora està mostrant un cada vegada major desvetllament de la consciència als Països Catalans. A les Illes, ha viscut una intensa mobilització per part dels docents i de tota la població davant les imposicions contra la llengua i l’educació. Al País Valencià, la Primavera Valenciana, la denúncia permanent de la corrupció, la defensa de la llengua i la lluita dels treballadors de RTVV davant del tancament de Canal 9. I a Catalunya també s’ha viscut una intensa mobilització contra les retallades i sobretot un creixement de l’independentisme que ha forçat la convocatòria d’un Referèndum d’Autodeterminació.

L’esquerra independentista treballa per l’alliberament de tota la nostra nació, els Països Catalans i defensa davant aquesta ofensiva l’acció conjunta contra els atacs espanyolistes arreu del territori com eix central de la seva actuació política, fent convergir les lluites i l’avanç de les opcions d’alliberament nacional, social i de gènere. No fer-ho seria afavorir la divisió i l’esquarterament i aniquilació nacional que persegueix l’Estat espanyol. Cap part del nostre país és moneda de canvi, ni cap pas en l’alliberament es farà afavorint o permetent els atacs a la nostra nació.

Per altra banda, les organitzacions signants denunciem que la pregunta que ha plantejat el President de la Generalitat de Catalunya no és la que ha defensat el moviment popular independentista amb totes les mobilitzacions dels darrers anys. No és una pregunta binària, clara i explícita sobre la independència. És un engany a tots els sectors populars que s’han mobilitzat en els darrers anys exigint un referèndum d’autodeterminació, i suposa una concessió a l’autonomisme en donar aire a una opció intermitja entre l’estatus quo i la independència. A més, suscita dubtes seriosos sobre el reconeixement de la seva validesa a nivell internacional. Tanmateix, preguntar a una part dels Països Catalans sobre la Independència representa un desafiament democràtic vers l’Estat espanyol.

L’esquerra independentista s’oposarà a qualsevol intent de tancar en fals aquest conflicte mitjançant una nova relació bilateral entre Catalunya i l’Estat, que a més pugui afavorir la liquidació de fet de l’autonomia a la resta dels Països Catalans sota ocupació espanyola.

Denunciem també que l’Estat espanyol ja ha anunciat que no està disposat a permetre que una part dels Països Catalans pugui decidir sobre la Independència, escenari davant del qual només amb la desobediència i la mobilització popular es podrà garantir la voluntat popular, desbordant tant la legalitat espanyola i el marc autonòmic com la subordinació del procés a les forces polítiques que representen els interessos elits socials i polítiques que pretenen un nou pacte amb Espanya.

Treballarem doncs perquè es pugui materialitzar el referèndum desobeint la prohibició espanyola, i emplacem totes les organitzacions del sobiranisme i els moviments populars a aglutinar forces per la celebració del referèndum, i a impedir maniobres que segrestin el dret a l’autodeterminació.

Organitzacions signants: CUP, Arran, SEPC, COS, Alerta Solidària, Endavant i MDT 

28 de gener de 2014