Valls: Moció de solidaritat amb els condemnats i encausats per la crema de fotografies del rei

Davant dels fets ocorreguts els últims dies a diferents concentracions d’arreu dels Països Catalans volem exposar: Que la decisió de la Fiscalia de l'Audiència Nacional […]Davant dels fets ocorreguts els últims dies a diferents concentracions d’arreu dels Països Catalans volem exposar:


Que la decisió de la Fiscalia de l'Audiència Nacional espanyola d'iniciar investigacions (fins ja a la condemna de dues persones) per la crema de fotografia dels Reis d'Espanya atempta contra la llibertat d'expressió, de manifestació i d'opinió.

Que les mostres de suport rebudes durant els darrers dies i la indignació que ha generat aquests casos al nostre país reclama de les institucions un posicionament clar i ferm per la llibertat i contra la intransigència de determinats cercles mediàtics, jurídics i polítics d'extrema dreta a l'Estat espanyol.

Que ens preocupa el funcionament de la legislació vigent que vehicula un articulat arcaic directament a un encausament penal. I, que pot afavorir accions desproporcionades com el desplegament policial efectuat pel Departament d’Interior el proppassat 15 de setembre a Girona en la manifestació de suport als possibles encausats.


Que dues persones han estat ja condemnades i diverses persones més podrien ser encausades per motius ideològics per un tribunal d'excepció, l'Audiència Nacional espanyola, hereva directa del TOP franquista.

Per tot això, es proposa al Ple de l'Ajuntament de Valls l'adopció dels següents acords :

1- Posicionar-nos públicament a favor dels valors democràtics que té un dels seus màxims exponents en la llibertat d’expressió.

2- Expressem la nostra preocupació per l’actual legislació que subordina les accions dels cossos de seguretat a posicionaments allunyats de l’ordre judicial, que deriven directament a la via penal, i són poc respectuosos amb les llibertats individuals sovint referenciades en un articulat arcaic (art. 490.3, 491 i 543).

3- Reprovar l’actitud del jutge que condemnà els dos nois de Girona pel seu menyspreu amb el català i per la vulneració dels drets lingüístics.

4- Fer arribar aquesta moció a l'Audiència Nacional i als Departaments d'Interior i de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Gerard Nogués Balcells


Valls, a 20 de novembre de 2007

3 de gener de 2008