Vilafranca: La CUP creu que ha mancat transparència del govern municipal en els pressupostos

Xavier Navarro: "L’única intenció del govern era aprovar uns pressupostos exclusivament del PSC"   Els regidors de l'esquerra independentista van convocar els mitjans de comunicació el […]Xavier Navarro: "L’única intenció del govern era aprovar uns pressupostos exclusivament del PSC"  


Els regidors de l'esquerra independentista van convocar els mitjans de comunicació el passat 21 de gener per fer una anàlisi més tranquil·la i pausada i mirar de donar a conèixer la seva valoració al voltant de l’aprovació dels pressupostos municipals del passat 18 de desembre. Xavier Navarro, Otger Amatller i Cesc Freixas van explicar que el seu partit havia participat en alguna negociació i que el motiu de la roda de premsa no era pas per criticar el procés de negociació amb les altres forces polítiques, sinó la manca de transparència que ha tingut el govern municipal, ja que “l’única intenció que es buscava era aprovar uns pressupostos exclusivament del PSC. Amb això han demostrat la manca de voluntat de consens i diàleg que tant havien anunciat. Han imposat el seu pressupost i el seu model de vila”, va dir Xavier Navarro.


           


Navarro va explicar que la proposta inicial de pressupostos que se’ls havia presentat era de 56 milions d’euros i que finalment hi havia una diferència de 2’2 milions d’euros, per tal d’incorporar les peticions que venien dels altres partits polítics que han participat en el procés de negociació. Segons Navarro, “l’aprovació dels pressupostos ens ha costat als vilafranquins més de dos milions d’euros”.

Van aprofitar per criticar la postura, sobretot d’Iniciativa i d’Esquerra Republicana, dient que tot i que són uns partits que en els seus programes electorals parlaven de participació ciutadana “amb aquest suport a l’equip de govern han traït aquests elements bàsics”. Segons la CUP, era un moment clau per tots els grups municipals que creien en la participació ciutadana com a única expressió popular vàlida. “Teníem l’opció de pressionar l’equip de govern perquè aquests pressupostos fossin més participatius i això no serà possible gràcies al vot favorable d’ICV i ERC”. I encara van anar més enllà en dir que “les incorporacions fetes per aquests dos partits no han respectat el dret que tenen els ciutadans a participar-hi”. Van posar com exemple el tema de l’Incavi que es convertirà en una Llar d’Avis, un tema del qual no s’ha demanat l’opinió ni de l’associació de veïns del Poble Nou ni dels mateixos veïns.

Van denunciar que tampoc s’hagués tingut en compte l’opinió dels vilafranquins en la remodelació del centre. “Amb una partida d’un milió d’euros a la qual els grups polítics no hi han tingut cap mena d’accés, considerem que els vilafranquins haurien de tenir dret a participar en aquest inversió” va sentenciar Navarro.

Van acabar recordant que per fer front a les inversions previstes per l’equip de govern per aquest 2008, “ens hem hagut de vendre terrenys de titularitat pública, és a dir, patrimoni dels vilafranquins i vilafranquines” i van demanar a l’equip de govern que per tal de ser més transparents, facin una exposició pública de tots els terrenys que actualment consta com a titular l’Ajuntament de Vilafranca amb una valoració econòmica dels mateixos. Per últim, van acabar lamentant que “quan anem a demanar partides econòmiques per solventar problemes importants de la vila, l’equip de govern surt amb què no hi ha diners i, en canvi, per tirar endavant els seus pressupostos han estat capaços de vendre’s patrimoni municipal”.

Otger Amatller va explicar que aquest any el capítol d’inversions ha augmentat considerablement. Segons Amatller “el pressupost el van inflar per poder recollir algunes de les propostes dels altres grups municipals. Només s’han limitat a vendre’s patrimoni per comprar els vots dels altres grups municipals”. Amatller va ser contundent a l’hora de dir que “aquest any l’Ajuntament ha tirat la casa per la finestra, veurem que faran els tres anys que els queden de mandat i ens preguntem si per comprar el grups municipals el PSC renunciarà a les seves pròpies inversions en favor d’aquests, o intentarà afegir aquestes peticions novament venent terrenys. I això ens preocupa ja que a Vilafranca no anem sobrats d’espais i el fet de vendre ens posa en una situació complicada a anys vista”.

I no van voler deixar passar el moment per recordar que no entenien la postura dels grups de l’oposició per aprovar uns pressupostos a canvi de què. Per ells en un futur “serà molt important que l’equip de govern entengui que hi ha d’haver negociació i el que no farem mai nosaltres és canviar cromos per diners”.

29 de gener de 2008