Vilafranca del Penedes – Rebuig popular a l’ordenança de cinisme

En el Ple municipal del mes de març, es va aprovar incialment l’Ordenança de Civisme i convivència ciutadana, amb els vots a favor de CIU, […]


En el Ple municipal del mes de març, es va aprovar incialment l’Ordenança de Civisme i convivència ciutadana, amb els vots a favor de CIU, PP i PSC, l’abstenció d’ICV i ERC, i amb els únics vots en contra de la CUP. Aquesta ordenança del Civisme feta sense cap tipus de participació ciutadana, no és res més que una eina més per coartar la nostra llibertat, per tal de controlar la societat i l’espai públic, i sancionar tots aquells comportaments, segons ells, impropis, com jugar a pilota al carrer, rentar-se en una font, o penjar un cartell, entre d’altres.

Des del moviment 15M, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, CCOO, la UGT, el FÒRUM 2015, les Associacions de Veïns de La Girada i del Centre i la CUP, ICV i ERC de Vilafranca considerem que el text vulnera els drets fonamentals, criminalitza la pobresa i limita de forma arbitrària l’ús de l’espai públic, establint una regulació burocràtica i arbitrària que no resol els problemes de fons.

Volem enunciar que l’ordenança impulsada per l’equip de govern no és cívica, sinó que ‘reprimeix les llibertats fonamentals’.

Entre les llibertats fonamentals que la nova ordenança vulnera hi ha el dret a reunir-se, a manifestar-se o el de llibertat d’informació. Considerem que la nova regulació criminalitza la pobresa ja que, per exemple, prohibeix demanar almoina, realitzar la higiene personal a les fonts públiques o rebuscar entre els contenidors de brossa.

També ens oposem a que es limiti de forma arbitrària l’ús de l’espai públic prohibint estendre la roba als balcons o que els infants juguin a pilota a les places, entre d’altres situacions.

Per aquests motius, conjuntament amb el moviment 15M, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, CCOO, la UGT, el FÒRUM 2015, les Associacions de Veïns de La Girada i del Centre i la CUP, ICV i ERC de Vilafranca, hem presentat un total de 48 al·legacions a l’ordenança de civisme.

A banda de presentar al·legacions conjuntament, aquestes entitats, convocem diferents activitats:

– Un acte obert a tota la ciutadania i a la resta d’entitats per tal d’informar i debatre la nova ordenança de civisme. La trobada es farà dimecres 13, a les 7 de la tarda, a l’Escorxador de Vilafranca.

– Una cassolada popular com a mostra de rebuig de la població a l’ordenança de civisme. La cassolada es realitzarà el 18 de juny al vespre a la Plaça de la Vila.

7 de juny de 2012